Конкурсный проект "HOUSE OF HUNGARIAN MUSIC" в Будапеште
1/15
Конкурсный проект Музея Музыки "House of Hungarian Music" в Будапеште. 
Москва, 2014
 
Команда:
Тренина Виктория
Сабируллов Алексей
Сапунова Марина
Григорян Рубен
 

Our vision for the new building for the House of Hungarian Music is to create a new strong connection between the City Park, surrounding activities and the site history. We put it all into the new museum musical mix.

At first, we have a unique city park environment. At the same time it is characterized with a high valued greenery and restful atmosphere for every citizen to have some good time with a family, a girlfriend, and parents or even alone. So we compose these features to get the museums’ identity.

 

Secondly, the museum area is placed in the center of the crossroads: there is a lake with the embankment to the North, a public transport route to the South-West, new pedestrian boulevard under projection to the South-East that will connect all the surrounding museums (photography, ethnography,

arts). In relation to the context we came up with the idea to support this active perimeter by disposing all the main museum spaces around a single courtyard. This decision allows us to work with two different types of spaces: vibrant exterior spaces and cozy interior ones.

 

The same reasoning influenced the choice of the facade materials. We use a lot of reflective, metallized, textured materials as they bring a vibrant shape and dynamic character to the museum, as the music does. Lastly, there is a bar on the site. The Kertem bar has a great community of its admirers and

friends as we can see on Instagram and Facebook. So we tried to keep this nice history and put our cafe zone right in place of today’s Kertem. Moreover the bar drives the area be lively even after museum days open - hours.

 

Our architectural concept is based upon the following seven points:

 

1. Cellular structure instead of uniform

The form made of separate pixels allows minimizing a number of trees to be cut. The trees which will anyway be cut could be used for creation of new musical installations for the open-air zone. This way they get a new creative life.

 

2. Equalized mass

Equalizers, saxophone keys, organ pipes, all these musical attributes and reminiscences give an idea of a dynamic building form that lives both directions: horizontal and vertical. The variety of building heights organically joined the game of surrounding trees heights. This creates a unique landscape image every minute your move back, forward, left or right.

 

3. Sustainability

To ensure good interior daylight conditions the gradual height of the building is rising up to the north-to-southern direction. This shape of the building also gives the opportunity to integrate efficient solar panels and organize green open-air terraces with a nice view. All the exterior pavements are pervious or torn off the ground to keep the existing soil biodiversity.

 

4. Mixed routes

Every visitor will be able to mix a route of his own. The system of elevators, each of them with its own format, brings you to the branched net of rooms with different musical experiences and stories. Every elevator is made with its own concept that is based upon the diversity of the cabin sizes, interior designs, exposition content and duration. So you can choose to visit only one or two of your favorite periods of the musical history or to visit them all and get much fun of it.

 

5. Integration

Horizontal links of the museum are provided by the two galleries. Their shape forms the mixedused courtyard with a chill zone, temporal musical art installations and info points.

 

6. Vibrant facades - chill out courtyard

All the active functional zones are placed on the perimeter of the building and are fully integrated with the context. The cafeteria, the museum shop, the event hall and children workshop rooms have flexible facades opened up to the park in summer. Media facades over the exhibition part make it possible to translate visual and light effect in a way to transform the place during the night. To the contrast, the courtyard is more quiet and intimate place to have some rest and dive on the music

waves.

 

7. #Kertem

During the night time the museum is not open, but is still full of live. Kertem bar, open-air theater and performances make it a remarkable stop point on a visitors evening route over the City Park.

 

There are four main zones envisioned to be organized in relations to the project site

1. The street entrance zone with the café, children playgrounds, museum shop and the main

bicycle parking places. This zone is visually integrated with the park pedestrian streets by the same

type of pavement.

 

2. The zone of the event hall. There is a main entrance to the hall from the green courtyard, and the hall has flexible exterior wall that open the entire space to the open-air theater zone

 

3. The zone of the main exhibition. It is placed up on the Northern part of the site with great light conditions (no directional sun). The exterior walls are also part of the exhibition because of the multiple media panels.

 

4. The goods and waste arriving zone and staff. It occupies all the North-Eastern part of the building and has its own driveway. The driveway is operated for goods and waste arriving only, all the other time it is bicycle and pedestrian routes. The resulting courtyard is also divided into four main zones (exhibition, event hall, café\store and children activities rooms). These zones could be easily defined by the visitors because of the different types of pavement used. The courtyard also becomes a great place for special music installations and performances.

 

As for car parking, we propose to organise two alternative entrances: from the Olof Palme street for the museum staff and through an underground tunnel connecting the museum parking with the City Park parking zone.

Constructively, the main museum volume is standing up on a slab that serves as a console preventing the damage of the trees roots. The structural core of the building is presented by several kernels with defined spacing. All the service lines, including the stairs and elevators are centered at these kernels. They also contain integrated smart building system managing the microclimate, water and ventilation systems.

The exterior cellular structure is a 5 x 5 grid that covers all the building and serves as its casing.

 

To ensure the high eco qualities of the building, according to the local factors, different solutions were introduced: 1. efficient solar panel and green terraces to collect rainwater; 2. facades are divided in two parts: partly transparent to pass the daylight and partly covered with metal sheets to

prevent the extra heating. The windows are furnished with the solar sensor shutters that regulate the transparency of the windows and allow to save upon the air conditioning; 3. thermal heating and cooling